Australië en Nieuw-Zeeland

De jaargetijden in Australië en Nieuw-Zeeland zijn tegenovergesteld aan de jaargetijden in Nederland. Dit betekent dat als het bij ons zomer is het in Australië en Nieuw-Zeeland winter is en vice versa. Australië is een groot land (ongeveer 200 keer zo groot als Nederland). Hierdoor komen er op het land diverse klimaten voor. Het centrum van Australië heeft een woestijnklimaat terwijl het noordelijk deel een subtropisch klimaat. Het oosten en zuiden wordt gekenmerkt door een zeeklimaat. Nieuw-Zeeland heeft een zeeklimaat met zachte winters en vrij warme zomers.

De officiele taal in Australië is het Engels en in Nieuw-Zeeland zijn de officiele talen Engels en Maori. Australië kent drie verschillende tijdzones: in Perth is het 6 uur later dan in Nederland en België , in Darwin 7,5 uur later en in Sydney en Melbourne 8 uur later. In Nieuw-Zeeland is het van oktober tot begin maart 12 uur later en vanaf maart tot oktober 10 uur later.

Voor Australië heb je een paspoort nodig die tenminste 3 maanden geldig is en een visum. In Nieuw-Zeeland heb je ook een paspoort nodig en een visum voor een verblijf van meer dan 3 maanden. De munteenheid in Australië en Nieuw-Zeeland is de dollar. Een euro is gelijk aan ongeveer 1,50 Australische dollars en 1,60 Nieuw-Zeelandse dollars. Voor verplichte en aanbevolen vaccinaties wordt verwezen naar de website van de GGD.

Top 10 bezienswaardigheden Australië en Nieuw-Zeeland

1. Sydney - Een bezoek aan Syndey is zeker de moeite waard met bezienswaardigheden als het Opera House, de Harbour Bridge, Bondi Beach, de Sydney Tower en de haven.

Great Barrier Reef

2. Great Barrier Reef - Het grootste koraalrif ter wereld waar je geweldig kunt duiken. Naast het rif zijn er diverse dieren te zien als dolfijnen, schildpadden, krokodillen en een grote diversiteit aan tropische vissen.

3. Uluru of Ayers Rock - Een rotsformatie in het midden van Australië. Het gebied staat ook wel bekend als het rode centrum vanwege de rode kleur van de grond.

Uluru of Ayers Rock

4. Rotorua - Een dorp op het noordereiland van Nieuw-Zeeland met vele warmwaterbronnen. Een nadeel van het dorp is de stank afkomstig van de warmwaterbronnen.

5. Melbourne - Melbourne wordt gezien als de culturele en modehoofdstad van Australië. Het heeft diverse bezienswaardigheden, waaronder de Federation Square, de National Gallery of Victoria en de Royal Botanic Gardens.

Nationaal park Tongariro

6. Nationaal park Tongariro - Een natuurpark aan de zuidkant van het Taupomeer in Nieuw-Zeeland met drie actieve vulkanen.

 

Tasmanië

7. Tasmanië - Betreft het eiland in het zuiden van Australië met diverse wilde diersoorten.

8. Blue Mountains - Bezoek de bekende rotsformatie 'The Three Sisters' in de Blue Mountains in het zuidoosten van Australië.

Blue Mountains - The Three Sisters

9. Wellington - De hoofdstad van Nieuw-Zeeland met diverse toerischte attracties. Bezoek bijvoorbeeld het museum New Zealand Te Papa Tongarewa of de oude kathedraal van St. Paul.

10. Auckland - Een stad in het noorden van Nieuw-Zeeland. De stad staat ook wel bekend als de City of Sails vanwege de grote hoeveelheid jachten in de haven.