Backpacken in de winter

Backpacken in de winter, en dan met name in de Alpenlanden als Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk, is een trend aan het worden. Hoewel deze landen eigenlijk niet direct bekend zijn om het backpacken. We denken immers altijd dat deze landen alleen maar korte afstanden kennen, en er nagenoeg geen gebieden zijn waar je zonder auto niet kunt komen.

Maar schijn zal ook hierbij bedriegen. Een groot deel van Oostenrijk bijvoorbeeld is niet bewoond omdat hier bergen en hogere heuvels zijn. Een gebied dat dus wat moeilijker te bereiken is, hoewel er vaak wel hele mooie wandelwegen beschikbaar zijn.

Backpacken in de winter

Een trend die de laatste jaren steeds meer in trek kom is niet het backpacken in de zomermaanden, hoewel dat natuurlijk prima kan in de Alpenlanden, maar is het winterse backpacken in Oostenrijk.

Zeg maar wintersport Oostenrijk maar dan toch net even iets anders.

Je gaat daarbij echt de bergen in, alleen dan wel als er gigantische hoeveelheden sneeuw zijn gevallen. Zo zijn er speciale camps in onder andere de Stubaier Alpen, daar waar zelfs verschillende televisiezenders in de wintermaanden speciale opnames maken.

Je kunt daarbij natuurlijk niet zomaar als ongeoefend persoon de schoenen aandoen en de rugzak om doen om vervolgens de bergen en de sneeuw in te wandelen. Je bent wel afhankelijk van de juiste begeleiding. Begeleiding die je wegwijs maakt in de winterse Alpenwereld, die best ook wel gevaarlijk kan zijn.

Maar laten we eerlijk zijn, ook de outback van Australië is niet ongevaarlijk, en daar wordt toch ook in veel gevallen aangeraden om je regelmatig te melden of een gids mee te nemen.

Veel anders is dus deze vorm van wintersport in Oostenrijk niet. Met dien verstande dat je wel in bezit moet zijn van skies en ook speciale schoenen voor het wandelen op sneeuwschoenen zijn ook geen overbodige luxe. Net als bijvoorbeeld toch wel een speciale winteruitrusting zoals een speciale tent.

Maar de ervaring is nog veel groter in een dergelijke vorm van wintersportvakantie.